Private Life Coaching . hu

06.30.930.6420 | |

facebook twitter

BOLDOGSÁG

Miért nem lesz soha boldog az, akinek a boldogság a célja? És hogyan érhető el mégis boldogság szinte bárki által?

Félretéve minden homályos filozofálgatást, gyakorlatban alkalmazhatatlan elméleti megközelítést és bizonyítékokat nélkülöző találgatást, hagyatkozzunk pusztán egy kézzelfogható tudományos tényre a boldogsággal kapcsolatban.

A boldogság nem egy elvont fogalom, amit többféleképpen megközelíthetünk. Van egy egzakt magyarázat arra, miért boldog az, aki boldog, és látszólag miért nem elérhető a boldogság mások számára.

A többszörösen bizonyított, számtalan tesztnek alávetett és kivétel nélkül minden esetre érvényes tudományos tény a boldogsággal kapcsolatban ez:

A boldogság nem más, mint ismert cél felé haladni, megismerhető akadályok leküzdése által.

„Az Életcél Konzultáció megmutatta nekem az igazságot önmagamról, megtaláltam önmagamat, és megadta nekem a hitet önmagamban. Megtaláltam az igazi céljaimat, és most nekiálltam a teremtésüknek is.”

E. R.

Vizsgáljuk ezt meg egy egyszerű példával: Egy gyerek elhatározza, hogy lesz egy biciklije. Ez az álma, ez a célja. Az első akadálya a pénz. A szüleivel megbeszéli, mit kell tennie. Talál egy diákmunkát, amit délutánonként, és egy másikat, amit hétvégén tud végezni. Délután szórólapozik, hétvégén egy fűrésztelepen segít raklapokat előállítani. Kiszámolja, hogy 20.000 szórólap és 400 raklap szükséges ahhoz, hogy összegyűljön a pénze a kerékpárra. Munkája során különféle akadályokba ütközik (nem veszi el mindenki a szórólapot, kiküldik a plaza-ból, a fűrésztelepre gyalog kell eljutnia stb.). Ám ezen akadályok számára ismertek, ezáltal képes őket megoldani, és haladni a célja felé. A lényeg itt jön...

Mit érez a gyerek, ahogy múlnak a napok, számolja a szórólapokat és a raklapokat, tudja, hány forintnál tart éppen és mennyi napnak kell még eltelnie, hogy megvehesse a biciklit? Mit érez, amikor egy újabb fárasztó nap után hazafelé tart azzal a tudattal, hogy ma ismét közelebb került a céljához? Mit érez, amikor már csak két nap van hátra a fizetésig, és elképzeli, milyen lesz holnapután felülni a vadonatúj piros bringára, amire annyira vágyik?

Boldogságot.

Az akadályokat leküzdve halad a célja felé, és amit eközben érez, az a boldogság. Ábrándozni a cél eléréséről – ez is a boldogság érzése. És végül elérni a célt, felülni a kerékpárra – ez is a boldogság része. Nem az volt a célja, hogy boldog legyen, hanem az, hogy legyen egy biciklije. És miközben éppen tett ennek a célnak az eléréséért, akkor boldog volt. Amikor elérte, akkor is boldog volt. Miközben annak tudatában ábrándozott a biciklizésről, hogy képes elérni, akkor szintén boldog volt.

A boldogságnak a célhoz és annak eléréséhez van köze. Amikor az ember tudja, mi a célja, és akarja azt a célt, és tesz érte, halad a megvalósítás irányába, akkor boldog; amit átél, az a boldogság. A cél eléréséről való ábrándozás önmagában is a boldogság érzését okozza rövid távon, ám tartós boldogságot a cél felé vezető út jelent és a cél elérése. Ez utóbbi viszont általában rövid ideig tart. Hiszen mit fog érezni hamarosan ez a gyerek, amikor éppen biciklizik, és elsuhan mellette egy robogó?... Igen, arra fog gondolni, hogy egy robogó még a biciklinél is menőbb dolog, és bárcsak lehetne egyszer egy robogója! Amikor az álom céllá válik, és megismeri az eléréséhez vezető akadályokat (nincs jogosítványa, nincs meg hozzá a pénze), illetve tudja, mik kellenek ezen akadályok leküzdéséhez és elindul a megvalósítás útján, akkor ismét boldog lesz.

„Többé nem fogok teljesen kiábrándultan vagy félelemmel telve felkelni, amiért elvesztegetem az életemet. Most úgy fogok felkelni, hogy előre örülök az életnek és alig várom, hogy irányítsam. Köszönöm…, hogy alapjában véve visszakaptam az életet, amit elveszítettem.”

G.

A boldogság tehát nem cél, hanem következmény. Egy cselekvés természetes és elmaradhatatlan velejárója. Ha túl sok az akadály, vagy túl nagyok, akkor az ember kevésbé lesz boldog, vagy egyáltalán nem lesz az. Ha nincs egy konkrét cél, ami felé haladhat, akkor szintén nem lesz boldog, mint ahogy akkor sem, ha magát a boldogságot tűzi ki célként. Érthető tehát, hogy olyan céllal kell rendelkezni a boldogság eléréséhez, amire az egyén valóban vágyik, és aminek képes a megvalósítására.

A boldogság első - és a legtöbb esetben legfőbb - akadálya, hogy az ember megtalálja, felismerje a számára megfelelő valódi célját. Nevezhetjük ezt küldetésnek, vagy bárminek. A lényeg, hogy az ember rendelkezzen a hozzá illő, számára optimális céllal, ami összeegyeztethető az egyéniségével, a képességeivel és a vágyaival. Az Életcél Konzultáció precíz programlépéseinek kidolgozásakor Bernard Percy arra törekedett, hogy egy pontos recept szerint haladva egy képzett Életcél Konzultáns képes legyen bármely személlyel felismertetni az alapvető célját és kidolgozni egy olyan egyénre szabott programot, aminek segítségével a személy könnyedén elindulhat a célja felé vezető úton – ennek következményeként pedig megtapasztalja a valódi boldogságot.

A nem megfelelő cél (a tévút, a más valaki nyomására kitűzött cél stb.) éppúgy a boldogság elmaradását eredményezi, mint a cél hiánya. A boldogság titka tehát a valóban megfelelő cél megtalálása. Ami képes az ember inspirálására, vágyainak felébresztésére, képes az egyént tűzbe hozni és boldoggá tenni. Évtizedek meddő próbálkozásai, eredménytelen keresései helyett akár néhány nap múlva rendelkezhetsz a Te saját, személyre szabott életcéloddal és az annak eléréséhez vezető útra megtervezett programmal. Ezt nyújtja az Életcél Konzultáció. Ismerd meg és légy boldog!

Életcél Konzultáció >